Kesä on ollut armoton ja lämmin myös luonnonvaraisille eläimille, ja valitettavasti tällä hetkellä meillä on tassut täynnä töitä luonnonvaraisten saralla. Resurssipulasta johtuen emme pysty tekemään luonnonvaraisiin liittyvää puhelinneuvontaa.

Kohdatessasi luonnonvaraisen eläimen, jolla epäilet olevan hätä, lue ensin täältä, mitä tehdä.

HALUATKO AUTTAA? Tarvitsemme kipeästi esimerkiksi kissojen emonmaidon vastiketta, pähkinöitä ja voimaruokaa, sekä kuntoutettaville luonnonvaraisille AUTOKYYTEJÄ sekä HOITOPAIKKOJA! Hoitajaksi perehdytetään. Ole yhteydessä suoraan Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..

Voit kääntyä myös alueesi eläinsuojeluneuvojien puoleen.

Pahoittelemme tilannetta!

Tervetuloa lauantaina 10.7.2021 klo 10-15 hyväntekeväisyyspäivään Jonnan Kirppikselle! 

Jonnan kirppis sijaitsee Tampereen Lielahdessa, osoitteessa Enqvistinkatu 7.

Päivän ohjelmassa on:

  • Ilmainen kahvi- ja mehutarjoilu!
  • Arvomme tapahtuman aikana yhteystietonsa jättäneiden kesken myyntijaksot 99,95€/30pv, 49,95€/12pv ja 29,95€/6pv. Jonnan Kirppis lahjoittaa lisäksi näiden pöytävuokrien arvon (179,85€) suoraan PESU ry:lle.
  • Myynnissä suolaisia ja makeita leivonnaisia ja kannatustuotteita Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys PESU ry:n kodittomien eläinten hyväksi. Myös vegaanista purtavaa löytyy! 
  • Paikan päällä on pesulaisia kertomassa yhdistyksen toiminnasta.
  • Voit myös lahjoittaa lemmikkien ruokaa ja tarvikkeita tapahtuman ajan. Erityisesti on pulaa kissanruuasta ja -hiekasta.
  • Tuothan vain avaamattomia ruokapakkauksia. Lemmikkitarvikkeiden ei tarvitse olla uusia, mutta niiden tulee olla siistejä ja ehjiä. Pienikin apu on suuri apu!

Tule viettämään pesulaisten kanssa kesäiltaa picnicin parissa 1.7. klo 18 alkaen Hatanpään Arboretumiin.

Varaa mukaan viltti tai muu alusta ja eväät. Jos ystäväsi on kiinnostunut toimimaan vapaaehtoisena eläinten hyväksi, otathan hänet(kin) mukaan tutustumaan toimintaan.

Kokoonnumme PESU-kyltin luona liki kartanoa. Tervetuloa uudet ja vanhat toimijat!

Löydät tapahtuman myös Facebookista.

Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys, PESU ry:n uusi hallitus toimikaudelle 2021–2022 valittiin kevätkokouksessa Tampereella 22.5.2021.

Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Riikka Ala-Hulkko. Varsinaisiksi jäseniksi valittiin Minna Hölttä, Jonna Majava, Hämy Rintala ja Annika Salomaa. Lisäksi valittiin neljä varajäsentä: Krista Appelblom, Outi Kannila, Elina Hänninen ja Petri Kallio.

Hallituksen järjestäytymiskokouksessa varapuheenjohtajaksi nimitettiin Hämy Rintala ja sihteeriksi Elina Hänninen. Rahastonhoitajana jatkaa Outi Kannila.

Kokouksessa vahvistettiin vastuuvapaus edellisen toimikauden hallitukselle sekä hyväksyttiin vuoden 2020 toimintakertomus, tilinpäätös ja tilintarkastajien lausunto. Myös tilintarkastajat valittiin.

Kiitos edelliskauden hallitukselle hyvästä hallitustyöskentelystä - tästä on hyvä jatkaa!

***Päivitys 19.5.: Vaikka kokous järjestetään paikan päällä, voit osallistua myös etänä. Löydät kokouslinkin alempaa.***

Tervetuloa Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys, PESU ry:n kevätkokoukseen!

Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat, muun muassa hyväksytään vuoden 2020 toimintakertomus ja tilinpäätös, sekä valitaan yhdistykselle uusi puheenjohtaja ja hallitus.

Mukaan ovat tervetulleita myös ei-jäsenet. Vain varsinaisilla jäsenillä on äänioikeus kokouksessa. Yhdistyksen hallitukseen ehdolle asettuvan on oltava yhdistyksen jäsen.

Kokouksessa on PESU ry:n tarjoama kahvitarjoilu.

Esityslista
1. Kokouksen avaus
2. Kokouksen järjestäytyminen
3. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. Kokouksen esityslistan hyväksyminen
5. Esitetään vuoden 2020 vuosikertomus, tilinpäätös ja tilintarkastajien lausunto
6. Päätetään vuoden 2020 vuosikertomuksen ja tilinpäätöksen vahvistamisesta, sekä vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle
7. Valitaan uusi puheenjohtaja ja hallitus kaudelle 2021-2022
8. Valitaan vuodelle 2021 tilintarkastaja(t) ja varatilintarkastaja(t)
9. Muut esille tulevat asiat/vapaata keskustelua
10. Kokouksen päättäminen

Aika
La 22.5.2021 klo 18.00 
Voit osallistua kokoukseen myös etänä, kokouslinkki: https://meet.google.com/hpx-fqba-sop
Tiedotamme mahdollisista muutoksista jäsenillemme myös sähköpostitse!

Paikka
3D Crush Café, Peltolamminkatu 40, 33840 Tampere
Huom. kahvilan osoite on vaihtunut viime kevätkokouksen jälkeen!

PESU ry:n tiedote - lähetetty medialle 23.4.2021

Kevään saapuminen tietää myös eläinten ja ihmisten kohtaamisten lisääntymistä. Pienet pupunpoikaset, leikkisät oravalapset ja pörröiset lokinpoikaset ihastuttavat meitä vuodesta toiseen. Ja kenties juuri siksi vuodesta toiseen luonnonvaraisten eläinten hoitajille ja eläinlääkäreille päätyy näitä poikasia täysin turhaan, joko huolimattomuuden, ymmärtämättömyyden tai tietämättömyyden vuoksi. Pahimmassa tapauksessa tämä koituu eläimen kohtaloksi, mutta parhaassakin tapauksessa poikanen, joka olisi selvinnyt emon hoidossa aivan mainiosti, vie elintärkeän hoitopaikan eläimeltä, joka sitä olisi tarvinnut. Resurssit ovat rajalliset, ja hoitoa tarvitsevia eläimiä satoja vuosittain.

Katsoa saa, koskea ei

Lähtökohtaisesti luonnonvaraisiin poikasiin ei ikinä saa mennä koskemaan, jos ei täysin varmasti tiedä mitä tekee. Esimerkiksi jänikset ja metsäkauriit saattavat hylätä poikasen, johon on tarttunut ihmisen haju.

– Valitettavasti tämä ei vieläkään ole ihmisille itsestäänselvyys. Viimeksi tällä viikolla saimme ilmoituksen jäniksenpoikasesta, jota isä oli vienyt pienen lapsen silittämään. Poikaselle tämä saattaa olla kuolemantuomio. Emo saattaa hylätä poikasen, jolloin se menehtyy, SEY:n eläinsuojeluneuvoja ja Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys, PESU ry:n luonnonvaraiskoordinaattori Minna Hölttä kertoo.

Kaupunki- ja taajama-alueilla eläinten poikaset voivat päätyä minne tahansa. Kettujen vuoksi esimerkiksi jänis haluaa jättää poikasen mahdollisimman aukealle paikalle, joten jäniksen näkökulmasta vaikkapa parkkipaikka tai leikkikenttä voi olla hyvä paikka. Lokit pesivät asutuksen keskellä, joten myös maapoikaset seikkailevat jalkakäytävillä tai kulkureiteillä.

– Jos poikanen on eksynyt oikein huonoon paikkaan, voi sen varovaisesti siirtää muutaman metrin. Etenkin jäniseläinten siirrossa kannattaa hyödyntää vaikkapa paksuja ruohotuppoja, joiden avulla voi siirtää eläimen siten, että haju ei tartu. Pidemmälle tehtävät siirrot eivät ole luvallisia, ja aina on huolehdittava siitä, että emo myös löytää poikasen uudesta paikkaa, Hölttä jatkaa.

Rusakonpoikasia kopassa.

Pieni voi pärjätä yksinkin

Monesti eläimiä otetaan kiinni hyvässä tarkoituksessa. Yksinäinen pieni poikanen vaikuttaa hylätyltä ja orvolta, vaikka ei olisikaan sitä.

– Yksinäinen poikanen ei välttämättä ole lainkaan pulassa. Jänikset ruokkivat poikasen yleensä hämärissä tai yöaikaan, eikä ole siis tavatonta, että poikanen on koko päivän yksin. Lokinpoikasia emo ruokkii maahan ja orava saattaa jättää poikasen hetkeksi vaikka keskelle pihaa vaihtaessaan pesää, Hölttä kertoo.

Jos on epäily siitä, että poikanen on hylätty, tulisi tilannetta seurata kauempaa ja pidemmän aikaa. Esimerkiksi oravaemo aika usein hakee myös pesästä tippuneet poikaset takaisin pesään, jos sille annetaan rauha niin tehdä. Jos on epävarma siitä, kuinka toimia, aina voi soittaa neuvojalle tai luonnonvaraiskoordinaattorille ja pyytää toimintaohjeita.

– Toki on myös tilanteita, joissa nopeakin puuttuminen voi olla tarpeen. Jos eläin on verinen tai muutoin selkeästi loukkaantunut, tulee sitä totta kai auttaa. Mutta silloinkin kannattaa ensin soittaa – meiltä saa hyvät ja tarkat ohjeet siitä, kuinka toimia, Hölttä ohjeistaa.

Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys, PESU ry tarjoaa neuvontaa ja apua myös luonnonvaraisten eläinten osalta. Tavoitteena tänä kesänä onkin, että yksikään luonnonvarainen eläin ei päätyisi hoitoon turhaan.

Lisätietoja:
Minna Hölttä
Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys, PESU ry:n luonnonvaraiskoordinaattori
SEY:n eläinsuojeluneuvoja
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
050 589 2321

Kuvat: Anne Rantala

Kissojen kodinetsintä oli koronatilanteen vuoksi muutaman viikon tauolla 5.4.2021 asti. Jatkamme viikolla 14 jälleen toimintaa, mutta huomioimme tilanteen mm. hygieniakäytännöissä. 

Koronatilanne jatkuu vaikeana Pirkanmaalla ja monilla muilla alueilla Suomessa. Noudatamme erityistä varovaisuutta kissojen adoptiotoiminnassa.

Koska toisilleen vieraiden ihmisten kohtuullisen pitkäkestoisia tapaamisia sisätiloissa (joita kissojen tutustumiskäynnit lähes poikkeuksetta ovat) voidaan pitää jossain määrin riskialttiina tilanteina koronaviruksen leviämisen suhteen, pyydämme kissojen adoptoinnista kiinnostuneita harkitsemaan vielä toisenkin kerran, onko oikea ajankohta kissan adoptiolle juuri nyt, vai voisiko sitä lykätä turvallisempaan ajankohtaan.

Edellytämme vastuullista käytöstä sekä kissoihin tutustujilta että tilapäiskodeiltamme: Tutustumiskäyntejä ei saa missään tapauksessa toteuttaa, jos kellään tapaamiseen osallistujalla on mitä tahansa tarttuvan taudin oireita, tai epäilys tai tieto altistumisesta koronavirustartunnalle. Vierailijoilta edellytämme kasvomaskin käyttöä, ja kaikilta tapaamiseen osallistuvilta hyvää käsihygieniaa ja turvavälin pitoa.

Tällä hetkellä emme valitettavasti voi vastaanottaa vierailijoita Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueelta tai Varsinais-Suomesta!

Kissat-sivulla on tietoa adoptointiprosessista ja siihen liittyvistä ohjeista sekä soittoajat, joiden puitteissa otamme kyselyjä kissoista.

Uutiseen päivitetty 28.3. klo 12.45 tietoa tauon kestosta.

PESU ry:n kodittomien kissojen kodinetsinnän tauko jatkuu 5.4.2021 asti. Tänä aikana emme vastaanota kyselyjä kodittomista kissoista, eivätkä adoptioprosessiin liittyvät vierailut kissojen tilapäiskodeissa ole mahdollisia. 

Päätös on tehty ennen kaikkea yhdistyksemme vapaaehtoistoimijoiden ja heidän perheidensä suojaamiseksi. Samalla pystymme ehkäisemään koronaviruksen leviämistä minimoimalla ei-välttämättömiä kontakteja tilapäisesti.

Kodinetsintä on ollut tauolla 8.3. alkaen koronatilanteen takia. Päivitämme Kissat-sivulle ja Ajankohtaista-osioon tietoa, kun tilanne muuttuu.

Pysytään terveinä ja toimitaan vastuullisesti!

Etäkoirakävelylle hiihtolomasunnuntaina! Osallistua voit julkaisemalla kuvan Facebook-tapahtumassa.

Tullintori ja Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys PESU ry ovat toteuttaneet aiempina vuosina hyväntekeväisyyskoirakävelyitä. Tullintori on lahjoittanut Pesulle jokaisesta kävelyyn osallistuneesta koirasta ennalta sovitun summan.

Hyväntekeväisyyskävely halutaan ehdottomasti järjestää jälleen, mutta turvallisuuden vuoksi kävely toteutetaan tänä vuonna etänä. Lähde siis kävelylle nelijalkaisen ystäväsi kanssa sunnuntaina 7.3.2021, nappaa karvakamusta kuva kävelyllä ja postaa kuva Facebook-tapahtumamme julkaisun kommentteihin.

Linkki Facebook-tapahtumaan

Jokaisesta osallistujasta eli kuvasta Tullintori lahjoittaa Pesulle euron. Tullintori on uniikki kauppakeskus Tampereen sydämessä.

Tervetuloa mukaan auttamaan! 

Keräämme yhteistyössä K-Market Multisillan kanssa yhdistyksen kodittomille kissoille hiekkaa ja märkäruokaa.

Keräys on käynnissä 1.3.-30.4.2021.

Tee lahjoitus näin: osta haluamasi tuote kaupasta ja kerro kassalla, että haluat lahjoittaa sen PESU ry:lle.

Tervetuloa kaupalle - kissat kiittävät!