Kodittomat eläimet

Kodittomiin eläimiin tutustumisessa noudatetaan tällä hetkellä erityistä varovaisuutta

Luethan ensin huolella ohjeet, jos olet kiinnostunut adoptoimaan meiltä kodittoman eläimen. Alla olevat ohjeet ovat toistaiseksi voimassa ja niitä päivitetään tarvittaessa.

PESU ry:n eläinten adoptioprosessiin kuuluu tutustumiskäynti tilapäiskodissa. Koronavirusepidemian vuoksi PESU ry:llä on käytössä tiukennetut turvatoimet tutustumiskäyntien suhteen. Näillä toimilla haluamme suojella niin tilapäiskotejamme kuin kodintarjoajiakin.

Ennen tutustumiskäyntiä kartoitetaan puolin ja toisin seuraavat asiat:

 • Kumpikaan osapuoli (kodintarjoaja tai tilapäiskoti) ei ole hiljattain (alle 14 vrk sitten) palannut ulkomaanmatkalta.
 • Kumpikaan osapuoli ei ole altistunut koronatartunnalle. Kumpikin osapuoli tuntee itsensä täysin terveeksi (ei mitään tarttuvan sairauden oireita).

Tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi näistä asioista saa ja pitää kysyä puolin ja toisin!

Tutustumiskäynnillä noudatetaan seuraavia varotoimia:

 • Kodintarjoaja käyttää käsidesiä tai käy käsien pesulla heti saavuttuaan tilapäiskotiin (tilapäiskoti tarjoaa käsienpesumahdollisuuden).
 • Tervehtimisen yhteydessä ei kätellä.
 • Välimatkaa henkilöiden välillä pidetään koko ajan vähintään metri.
 • Suosittelemme vahvasti maskin käyttöä!

Muuta huomioitavaa:

 • Joidenkin tilapäiskotiemme voi olla tarpeen lykätä tai kokonaan kieltäytyä tutustumiskäynneistä oman tai perheensä turvallisuuden vuoksi. Toivomme ymmärtämystä tällaisessa tilanteessa!
 • Kehotamme myös kodin tarjoajia lykkäämään adoptioprosessia epidemian jälkeiseen aikaan, mikäli heillä on erityisiä riskitekijöitä vakavalle koronataudille. Kannattaa huomioida, että oireetonkin henkilö voi tartuttaa koronavirusta.

PESUn kaikki toimijat ovat vapaaehtoisia ja tekevät yhdistystyötään vapaa-ajallaan, oman elämänsä ohessa. Toivomme ymmärrystä, sillä myös me voimme sairastua tai panostamme tarvitaan muualla.

Katso myös kissojen ja koirien adoptointiin liittyvät tarkemmat ohjeistukset.


Mistä eläimet tulevat?

Varsinaisista löytöeläimistä huolehtivat kaupunkien ja kuntien löytöeläintalot, joissa löydettyjä lemmikkejä hoidetaan kunnan kustannuksella eläinsuojelulain säätämät 15 vuorokautta niiden oikeiden omistajien löytymiseksi. Eläinsuojelutyössä tulee kuitenkin vastaan eläimiä, jotka eivät kuulu löytöeläinhoitolaan, mutta jotka eri syistä täytyisi saada sijoitettua uuteen hoitopaikkaan jo ennen kuin niille on tiedossa pysyvä koti. Syynä voi olla esimerkiksi omistajan allergisoituminen, vakava sairaus tai muu väistämätön elämänmuutos.  Mahdollisuuksien mukaan yhdistys auttaa myös löytöeläimiä, joiden omistajaa ei ole löytynyt löytöeläintalossa säilyttämisen aikana.

Yhdistys ei toimi paikkana, jonne voi lykätä lemmikkinsä mistä syystä tahansa. Yhdistyksessä suhtaudutaan kriittisesti vastuuttomuuteen ja toimintaan kuuluu tärkeänä osana huolehtiminen siitä, ettei vastaavaa tilannetta enää pääse vastaanotettavan eläimen omistajalla tapahtumaan. Omistajalta edellytetään myös osallistumista eläimen hoidon kustannuksiin.

Luovutusmaksu

Kissa 160 € tai kaksi yhdessä 280 € Kissa on luovuttaessa leikattu, rokotettu, sirutettu ja FIV/FELV -testattu. Kaikki pennut pyritään leikkauttamaan ennen uuteen kotiin lähtemistä; jos näin ei ole, PESU maksaa steriloinnista/kastroinnista aiheutuvat kustannukset. PESU luovuttaa pennut vähintään 14 viikon ikäisinä.

Koira alk. 200 € Koira on luovuttaessa leikattu, sirutettu ja rokotettu. 

Koiranpentu 450 € Koiranpentu on luovuttaessa sirutettu ja rokotettu. Omistaja saa pennun mukana leikkautussitoumuksen, jolla sitoutuu leikkauttamaan sen. PESU maksaa steriloinnista/kastroinnista aiheutuvat kustannukset.

Kani 80 € Leikatun tai eläinlääkärillä muussa toimenpiteessä käyneen kanin luovutusmaksu on 80 euroa.

Luovutusmaksu maksetaan käteisellä luovutuksen yhteydessä. Luovutusmaksun voi maksaa myös etukäteen Pesun tilille, jolloin kuitti suoritetusta maksusta tuodaan luovutustilaisuuteen.

Luovutussopimus

Jokaisesta luovutetusta eläimestä tehdään uuden kodin kanssa luovutussopimus. Luovutussopimuksen tarkoituksena on varmistaa eläimelle jatkossa hyvä hoito ja elämä sekä ehkäistä sen joutumista uudelleen kodittomaksi.

Tutustu luovutussopimukseen»

Kodin valinta

Tärkeintä on, että eläin saa juuri sille parhaan mahdollisen, pysyvän kodin. Tämä pyritään varmistamaan kotiehdokkaiden haastattelulla ja tapaamisella, jossa kotiehdokas tutustuu eläimeen tilapäiskodissa. Eläintä ei luovuteta ensimmäisellä tapaamiskerralla, vaan miettimisaikaa annetaan molemmin puolin. Jos samalla eläimellä on useita kotiehdokkaita, myös heidät haastatellaan ennen päätöksen tekoa.

Yhteydenotto

Kodittomien toimintaa organisoivat eläinkoordinaattorit, joista kukin hoitaa tietyn eläinryhmän asioita (kissat, koirat ja muut lemmikit). Jos olet kiinnostunut tarjoamaan eläimelle kodin, ota yhteyttä kyseisen eläinryhmän koordinaattoriin. Otamme vastaan kyselyt eläimistä vain puhelimitse:

 • Kissat, p. 045 657 2148 (ei tekstiviestejä, vastaajaviestejä tai sähköposteja)! Tarkista soittoajat Kissat-sivulta. HUOM! Tämä numero on tarkoitettu vain kotia etsiviä kissoja koskeville kyselyille. Ethän siis soita tähän numeroon muissa asioissa.
 • Koirat, p. 045 113 6922 (HUOM! Soittoajat ma 10.15-11 ja ti-ke 19-20)
 • Muut lemmikit, p. 045 129 9290

Lue tilapäiskotitoiminnasta »

Kaikki yhteystiedot »

Lisätietoa lemmikin adoptoinnista

Tutustu lemmikin hankkijan oppaaseenutustu lemmikin hankkijan oppaaseen (pdf, 1 Mt)

Kuva esitteestä