Lemmikkieläimen ihon alle asetettava mikrosiru auttaa yhdistämään lemmikin omistajaansa. Rekisteröitäville rotukoirien ja -kissojen pennuille mikrosirut laitetaan nykyään aina Suomessa. Siruista ja muista tunnistemerkinnöistä on hyötyä kaikille lemmikkieläimille ja niiden omistajille.
Lemmikkieläinten tunnistemerkinnän ideana on yksilöidä eläimet, yhdistää ne omistajiinsa ja estää niiden huonoa kohtelua. Tunnistemerkintänä käytetään yleensä mikrosirua. Suomessa mikrosirut ovat vakiintuneet käyttöön erityisesti rotukoirille ja -kissoille. Mikrosirua tai muun tunnistemerkintää ei ole tällä hetkellä säädetty lailla pakolliseksi, mutta jokaisen lemmikinomistajan olisi syytä siruttaa lemmikkinsä.
Pieni siru säilöö yksilöllisen tiedon
Mikrosiru laitetaan paikalleen isolla rokotusneulan tapaisella asettimella eläimen nahan alle. Esimerkiksi koirilla siru asetetaan yleensä lapaluiden väliin. Mikrosirun laittaa paikalleen eläinlääkäri. Sirulle on tallennettuna muuttumaton, yksilöllinen merkkisarja. Merkkisarjaan yhdistetään tietoa eläimestä ja tieto tallennetaan tietokantaan, joita on Suomessa käytössä muutamia. Kennelliitolla ja Kissaliitolla on omat tietokantansa rekisteröidyille pennuille. Muita palveluita ovat Turvasiru, Siruhaku ja Kanta.pet.
Sirun sisältämät tiedot luetaan sirusta siihen tarkoitukseen tehdyllä lukulaitteella. Lukeminen onnistuu helposti eläimen kehon ulkopuolelta. Lukulaitteella saa selville sirun sisältämän merkkisarjan, jonka avulla taas saa selvitettyä eläimeen liittyvät tiedot, kuten omistajan yhteystiedot. Kaikilla eläinlääkäriasemilla on mikrosirun lukulaitteet. Myös esimerkiksi eläinsuojeluyhdistyksiltä ja löytöeläintoimijoilta löytyy lukulaitteita.
Siru on vastuullisen lemmikinomistajan valinta
Mikrosiru osoittaa hyödyllisyytensä silloin, kun lemmikki on karkuteillä ja se saadaan kiinni. Mikrosirun avulla lemmikin omistaja saadaan nopeasti ja vaivattomasti selville, ja lemmikki pääsee nopeasti takaisin kotiinsa. Näin lemmikki säästyy turhalta stressiltä ja kärsimykseltä – ja kukapa omistaja ei haluaisi rakasta lemmikkiään nopeasti turvaan.
Mikrosiru helpottaa huomattavasti myös löytöeläimistä huolehtivien paikkojen toimintaa. Löytöeläimestä voidaan joskus joutua huolehtimaan löytöeläinhoitoloissa pitkäänkin ennen kuin oikea omistaja löytyy. Omistaja on vastuussa kadonneen ja talteenotetun eläimen aiheuttamista kuluista, joten mikrosiru voi pelastaa isommalta laskulta. Vastuullinen omistaja ymmärtää, että mikrosiru tuo turvaa sekä lemmikille että omistajalle.
Rotukoirien ja -kissojen kasvattajat huolehtivat koiranpentujen tunnistemerkinnöistä jo ennen pentueen luovutusta ja rekisteröintiä. Kennelliiton ja Kissaliiton alaisten kasvattajien luovuttamien rotupentujen on oltava tunnistemerkittyjä ennen luovutusta. Mikrosiru on toki yhtä lailla tarpeellinen monirotuisille koirille ja maatiaiskissoille, mutta myös esimerkiksi kaneille ja freteille. Kotia vaihtavalle lemmikille voi asentaa mikrosirun aikuisenakin.
Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys luovuttaa eläimet uusiin koteihin sirutettuina. Uutta lemmikkiä hankkivien kannattaa olla tarkkana ja edellyttää tunnistemerkintää: rekisteröimättömät pennut, joilla ei ole mikrosiruja, voivat olla peräisin pentutehtaasta.
Eläinsuojeluyhdistykset kannattavat pakollista tunnistemerkintää
Eläinsuojelutyössä on Suomessa varsinkin viime vuosina korostunut kissojen huono asema. Löytöeläinkoteihin ja edelleen eläinsuojeluyhdistyksille päätyneistä kissoista hyvin harvalla on mikrosiru. Tunnistemerkinnöillä on tärkeä rooli myös lemmikkieläinten laittoman maahantuonnin ja pentutehtailun kitkemisessä.
Nykyisessä eläinsuojelulaissa lemmikkieläinten tunnistemerkintää ei ole säädetty pakolliseksi. Eläinsuojeluyhdistykset kannattavat pakollisen tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin lisäämistä uuteen eläinsuojelulakiin, kun laki saadaan uudistettua.
On tärkeää yhdessä lisätä tietoisuutta mikrosiruista ja tarjota mahdollisuuksia lemmikin siruttamiseen helposti ja edullisesti. Esimerkiksi Miljoona mikrosirua -projekti järjestää säännöllisesti sirutuskampanjoita ympäri Suomea. Monet eläinsuojeluyhdistykset järjestävät myös paikallisia sirutuskampanjoita – mikrosiru ei saisi jäädä puuttumaan sen takia, ettei lemmikin omistajalla ole tietoa tai rahaa.
Lisätietoa mikrosiruista löytyy esimerkiksi seuraavilta sivuilta: