Lähde tilapäiskodiksi

PESU ry etsii uusia koteja lemmikkieläimille, jotka ovat eri syistä jääneet tai jäämässä kodittomiksi. Pesun vastaanottamat eläimet asuvat yhdistyksen perehdyttämissä tilapäiskodeissa, joissa niistä pidetään huolta siihen asti, että niille löydetään pysyvät kodit.Kodinhankintatoiminnan tarkoituksena on auttaa eläintä ja ehkäistä tilanteen johtaminen terveen eläimen tarpeettomaan lopetukseen tai hylkäämiseen. 


Yhdistyksen vastaanottamia kodittomia eläimiä hoidetaan yhdistyksen aktiivijäsenten tarjoamissa tilapäiskodeissa, joissa niistä pidetään huolta, kunnes niille löydetään pysyvät kodit. Tilapäiskoti on tavallinen, eläinystävällinen koti, joka huolehtii eläimen tarpeista yhteistyössä Pesun yhteyshenkilöiden kanssa.

Tilapäiskoti tarjoaa lemmikille hyvän paikan asua ja eläimen tarpeiden mukaisen, vastuullisen perushoidon: ravinnon, terveydenhoidon, tarvikkeet, mahdollisen ulkoiluttamisen, virikkeitä ja seuraa. Yhdistys kustantaa eläimen tarvitseman eläinlääkärihoidon ja lääkkeet, sekä auttaa tarvittaessa ruuan, hiekan, purun ja tarvikkeiden hankinnassa.

Pesu tarjoaa perehdytystä ja neuvontaa eläinten hoidossa ja uusien kotien valinnassa ja toimii taustatukena sekä tilapäiskodille että eläimille.

Tilapäiskodilla toivotaan olevan...

  • turvallinen, rauhallinen ja riittävän tilava asuintila hoitoeläimelle
  • mahdollisten omien lemmikkien terveydenhuolto kunnossa
  • tarvittaessa hoitoeläimen eristysmahdollisuus
  • kokemusta/tietoa eläinten kanssa toimimisesta
  • kärsivällisyyttä ja tervettä järkeä sekä yhteistyökykyä eläinten ja ihmisten kanssa
  • kohtuullinen tavoitettavuus puhelimitse
  • aktiivisuutta tilanteen mukaan toimimisessa

Voisitko ryhtyä tilapäiskodiksi? Ota yhteyttä osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..


Tilapäiskoti esittäytyy: Meeri


tilapaiskoti-esittaytyyNimeni on Meeri ja toimimme mieheni kanssa PESUn tilapäiskotina koirille ja kaneille. Nyt jo pois nukkunut rakas viipurilainen Zara-koirani muutti meille aikanaan suomalaisen kotihoitajan luota. Kotihoitajasta oli paljon apua miettiessämme olemmeko me sopiva perhe juuri tälle koiralle ja tukena koiran sitten muuttaessa meille. Minulle jäi kotihoidon kautta tapahtuvasta lemmikin adoptoimisesta niin myönteinen kuva, että mietin jo silloin haluavani itsekin jonain päivänä toimia väliaikaisena kotina kodittomille eläimille. Lopulta innostuin tarjoutumaan Pesun tilapäiskodiksi pari vuotta sitten. Sinä keväänä Pesulla oli hoidossa poikkeuksellisen paljon koiria.

Eläinten hoitaminen on lempiasiani maailmassa ja on huippua, että tilapäiskotina voin samalla auttaa kodittomia eläimiä. Tilapäiskotitoiminnan lisäksi olen sittemmin ollut mukana auttelemassa muutamassa Pesun järjestämässä tapahtumassa ja kuulun myös Pesun askartelu- ja käsityöporukkaan.

Meillä on majaillut tilapäiskodissa tähän mennessä kaikkiaan viisi koiraa (joista yhden tosin päätimme adoptoida omaksemme…). Lisäksi meillä on asustanut viisi hoitokania. Parasta tilapäiskotitouhussa ovat tietenkin kaikki ihanat eläinystävät sekä uusien asioiden oppiminen. Minulla ei esimerkiksi ollut juurikaan aikaisempaa kokemusta kanien hoidosta, mutta nyt olen ihan hurahtanut pupuihin ja oppinut kaupan päälle tunnistamaan aika paljon villiyrttejä. Monenlaisia huolia ja ongelmia olemme toki hoidokkien kanssa kohdanneet, mutta onneksi neuvoja ja vertaistukea on aina tarjolla, kiitos kärsivällisten eläinkoordinaattoreiden ja muiden tilapäiskotien. On myös tilapäiskotitoiminnan ansiota, että maailman paras oma koiramummelimme Varpu kaahasi viime keväänä elämäämme!

Haastavinta tilapäiskotihommassa on, kun hoidokille sopivaa kotia ei tunnu välillä millään löytyvän — ja toisaalta kaverista luopuminen, kun se sopiva koti sitten löytyy. Onneksi hoitoeläimen kuulumisia saa yleensä kuulla vielä pitkään omaan kotiin muuton jälkeenkin. Hoitoeläinten taustat ovat usein hämärän peitossa. Olenkin välillä miettinyt, että hoidokin muuttaessa uuteen kotiin, tulee tilapäiskodista eläimelle vähän niin kuin uudet sukulaiset, jotka kyselevät välillä kuulumisia, muistelevat lämmöllä lemmikin toilailuja, ja ovat aina tarvittaessa eläimen uuden perheen tukena ja apuna.

Tilapäiskoti esittäytyy: Petra


tilapaiskoti-esittaytyyTervehdys kaikille! Olen Petra, ja kirjoitushetkenä olen toiminut Pesun kissatilapäiskotina kaksi vuotta ja kahdeksan kuukautta. Näihin vuosiin ja kuukausiin on mahtunut paljon tunteita, touhua ja kymmenen koditonta kissaa. Suurimman osan elämästäni olen elänyt kissojen kanssa, muttei minulla ollut mahdollisuutta sitoutua omiin eläimiin opiskeluaikanani. Lapsuudenhaaveeni tilapäiskotina toimimisesta tuntuikin luonnolliselta ja oivalta mahdollisuudelta, kun minulla ei ollut omia eläimiä, mutta halu ja resurssit auttaa löytyivät. Tilapäiskotina sitoudun luokseni saapuviin kissoihin aina siihen asti, kunnes löydämme niille sopivat omat ihmiset. Minun kohdallani se on tarkoittanut sitoutumista tiettyihin kissoihin neljästä kuukaudesta useampaan vuoteen.

Tähän mennessä hoidossani on siis ollut kymmenen koditonta kissaa, joiden taustat ovat olleet hyvin erilaisia. Kissojen vaihteleva ikä, aiempi ihmiskontakti, luonteet ja terveydellinen tilanne ovat opettaneet, tarjonneet haasteita ja lukemattomia onnen sekä onnistumisen hetkiä. Vapaaehtoistoiminnassa on erityisen palkitsevaa, kun pelokkaasta, ihmisiä kohtaan varautuneesta kissasta kuoriutuukin vähitellen rennompi, enemmän tai vähemmän käsiteltävissä oleva yksilö. Ja sitten kun vielä löytyy se oma paras ihminen! Kissojen erilaiset luonteet, tavat ja tarpeet ovat sekä ilahduttavia että samalla myös haastavia. Pesun eläinkoordinaattoreilla ja tilapäiskotiyhteisöllä on hyvin laaja tietämys kissoista (kuten muistakin eläimistä), joten ilman apua, vertaistukea tai asiantuntemusta ei tilapäiskoti haastavissakaan tilanteissa jää.

Koen toimintani tilapäiskotina merkittäväksi ja hyvin konkreettiseksi tavaksi auttaa kodittomia eläimiä sekä lisäämään oman eläintietämykseni ohella myös läheisteni tietämystä ja yleisempää arvostusta kissoja kohtaan. Vapaaehtoistoiminta eläinten kanssa on antanut minulle paljon ja suosittelenkin tilapäiskotitoimintaa kaikille, joilla on siihen kiinnostusta ja pystyvät siihen sitoutumaan.