Kevään 2025 alue- ja kuntavaaleissa päätetään myös eläinten asioista. Olemme koostaneet päätavoitteemme tuleville alue- ja kunnanvaltuustoille sekä ehdokkaille. Pyydämme kaikkia ehdokkaita sitoutumaan tavoitteisiimme ja jakamaan tietoa siitä, kuinka eläimet voi huomioida alue- ja kuntapolitiikassa.
Julkaisemme tällä sivulla sitoumuksen tehneiden ehdokkaiden tiedot.
TAVOITTEEMME 2025 VAALEISSA
1. Puolitetaan julkisten ruokailujen lihankulutus
Eläinperäisten elintarvikkeiden kulutuksen vähentäminen ja kasvipohjaisten lisääminen on tarpeen eläinten hyvinvoinnin vuoksi, mutta myös ympäristö- ja terveyssyistä.
Tuotantoeläimiä kasvatetaan olosuhteissa, joissa eläinten hyvinvoinnin tarpeet eivät täyty. Kotieläintuotanto aiheuttaa lisäksi merkittävästi kasvihuonekaasupäästöjä, jotka vaikuttavat ilmastonmuutokseen. Liha- ja maitotuotteiden korkea kysyntä johtaa siihen, että ihmisravinnoksi tarkoitettujen viljelykasvien sijaan viljelymaata käytetään tuotantoeläinten rehukasvien kasvattamiseen.
Lisäksi lihansyönnin vähentämisellä olisi merkitystä kansanterveydelle. Lihan ja tyydyttyneiden rasvojen suuri saanti liittyy kohonneeseen sydän- ja verisuonitaudin riskiin, muihin terveysongelmiin sekä ylipainoon. Tällä hetkellä Suomessa kasviperäisen ruoan kulutus on merkittävästi alle nykyisten ravitsemussuositusten.
Julkiset ateriat ovat muutoksen etulinjassa, kun halutaan edistää nykyistä kestävämpää ruokajärjestelmää. Julkiset hankinnat ja niihin liittyvät valinnat ovat yksinkertainen tapa vaikuttaa eläinten hyvinvointiin. Kasviperäisen ruoan osuutta lisäämällä helpotetaan myös kuntien hiilineutraaliustavoitteita.
Julkisessa ruokailussa omaksutut tavat siirtyvät usein kotikeittiöihin, joten kasvispainotteinen laitosruokailu esimerkiksi varhaiskasvatuksessa, koulussa ja työpaikkaruokaloissa voi muuttaa kansalaisten ruokailutottumuksia myös laajemmin kestävämmiksi niin ympäristön kuin eläintenkin kannalta.
Muutosta tulee mitata todellista kulutussiirtymää, ei vain tarjoiluja, seuraamalla. Kunnissa tulee tehdä erilaisia toimenpiteitä siirtymän toteuttamiseksi. Muutosta voidaan edistää esimerkiksi kehittämällä ruokalistoja, ruoanlaittotaitoja ja hankintaosaamista sekä lisäämällä tietoisuutta erilaisista kasvipohjaisista ja tasapainoisista ruokavalioista kaikissa ikäryhmissä.
Kasviproteiineihin tottuminen osana normaalia ruokavaliota jo varhaiskasvatuksessa ja koulussa edistää muutosta. Tätä ei tarvitse välttämättä toteuttaa usein toistuvin erillisin kasvisruokapäivin, vaan kasviproteiinia voi myös lisätä liharuokiin, vähentäen niiden lihapitoisuutta. Myös kunnan järjestämissä tilaisuuksissa tarjoilut voivat olla kasvispainotteisia.
2. Huomioidaan luonnonvaraiset eläimet kaupunkisuunnittelussa, rakentamisessa, metsähakkuissa sekä luonnonvaraisten eläinten auttamisessa
Lintujen pesintää suojelee laki, ja pesintöjen onnistumisen varmistaminen on tärkeää lajien säilymisen sekä yksilöiden hyvinvoinnin kannalta. Pesintöjen häirintä voi aiheuttaa kärsimystä ja stressiä lukuisille lintuyksilöille. Pesien tuhoutuminen voi pahimmillaan johtaa lintujen kuolemaan tai vammautumiseen.
Kuntien tulee sitoutua noudattamaan suositusta siitä, että hakkuut tehtäisiin pesimäkauden ulkopuolella. Erityisesti tätä tulisi soveltaa reheviin metsiin, joissa lajisto on kaikista rikkainta. Kuntien tulee varmistaa, että rakentaminen tai kunnostustyöt eivät tuhoa pesiä tai ehkäise pesintää. Rakennuslupapäätökseen tulee kirjata vaatimus, ettei minkään eläinten pesintöjä häiritä millään tavoin.
Pelkästään Suomessa ikkunoihin törmää vuosittain jopa 8–20 miljoonaa lintua, eli ikkunat ovat suuri riski lintujen turvallisuudelle. Osa linnuista kuolee törmäykseen heti, mutta lintu voi myös törmätä, pökertyä, tulla takaisin tajuihinsa ja lähteä uudestaan lentoon. Suuri osa ikkunoihin törmänneistä linnuista kuolee vasta myöhemmin törmäyksen aiheuttamiin vammoihin.
Ongelman ehkäisemiseksi kuntien tulee sitoutua noudattamaan lintuturvallisen rakentamisen ohjeita julkisia rakennuksia suunniteltaessa ja rakennettaessa. Helsingin kaupunki on julkaissut ohjeet koskien lintuturvallista rakentamista, ja näitä noudattamalla pääsee pitkälle. Erityisesti rakennusten ikkunoiden suunnittelussa tulee huomioida linnut esimerkiksi asentamalla arkkitehtuuriin sopivia näköesteitä linnuille, jotta ne eivät erehdy luulemaan ikkunaa lentoreitiksi. Erityisesti tämä on huomioitava lähellä viheralueita, joiden heijastuminen ikkunoista voi olla linnuille äärimmäisen hämäävää.
Lajien monimuotoisuus on ehto hyvinvoiville ekosysteemeille, ja hyvinvoivat ekosysteemit takaavat sen, että myös jokainen eläinyksilö voi mahdollisimman hyvin. Kuntien tulee sitoutua huolehtimaan viheralueiden riittävästä laajuudesta sekä monimuotoisuudesta. Luonnon monimuotoisuus tukee sitä, että mahdollisimman monille eri lajeille on olemassa elinympäristöjä. Elinympäristöjen vaaliminen on tärkeä osa luonnonvaraisten eläinten suojelutyötä.
Kaikkien kuntien tulee nimetä taho, johon hoitoa tarvitsevat luonnonvaraiset eläimet voi kuljettaa sekä vastata kuljetuksesta ja hoidosta koituvista kustannuksista.
Valtaosa avuntarpeessa olevista hoitoon tuoduista luonnonvaraisista on välittömästi tai välillisesti hädässä ihmisen aiheuttaman haitan takia. Eläimiä kuolee ja loukkaantuu esimerkiksi liikenteessä ja ihmisen luomiin rakennelmiin törmätessään. Lain mukaan avun tarpeessa olevaa luonnonvaraista eläintä tulee auttaa. Luonnoneläinten tilanne herättää hoitamattomana huolta myös kuntalaisissa. Käytännössä ainoa laissa määritelty apu on lopetus, vaikka eläintä olisi mahdollista auttaa kuntoutumaan ja palaamaan luontoon. Ilman vapaaehtoisten luonnonvaraisten eläinten hoitajia moni eläin jäisi ilman tarvitsemaansa apua.
Paitsi hoidossa, vahingoittuneiden luonnonvaraisten eläinten talteenotossa on puutteita, joita voidaan kuntatasolla korjata. Käytännössä vahingoittuneiden eläinten kuljetus ja hoito sekä näistä koituvat kustannukset lankeavat yleensä vapaaehtoisille toimijoille. Kuntien tuleekin sitoutua tukemaan alueella toimivia vapaaehtoisia toimijoita hoitotyössä taloudellisesti.
Ensisijaisesti velvoitteen loukkaantuneiden luonnonvaraisten eläinten eläinlääketieteellisestä hoidosta tulee olla alueen virkaeläinlääkärillä. Hoidon tulee tarkoittaa muutakin perushoitoa kuin ainoastaan eutanasiaa. Varsinaista hoitoa, kuntoutusta ja eläinten luontoon palauttamista varten luonnonvaraiset eläimet tulee ensisijaisesti toimittaa hoitoon asiantuntevalle taholle.
3. Lemmikkiystävällinen kunta
Kaupunkilaisten omistamien lemmikkieläinten hyvinvoinnin huomioon ottaminen on myös ihmisten huomioon ottamista. Esimerkiksi koirapuistojen monipuolisuus, koko ja sopiva sijainti sekä sopivat ulkoilualueet ovat monelle koiranomistajalle tekijöitä, joiden perusteella asuinpaikka valitaan. Hevostallit puolestaan on tärkeää sijoittaa alueelle, jossa hevosten ulkona tarhaamiselle on mahdollista järjestää riittävästi tilaa.
Kaupunkihankkeiden kohdalla vaikutusten arviointi on tärkeää tehdä myös eläimiä koskevien vaikutusten osalta.
Eläinystävällisyys on myös muun muassa kohtuuhintaisten eläinlääkäripalveluiden saatavuutta myös päivystysaikaan. Elinkustannusten raju nousu ja eläinlääkintäpalvelujen keskittyminen ovat johtaneet lisääntyvään lemmikkien hylkäämiseen. Etenkin päivystysaikana eläimet uhkaavat jäädä ilman tarvitsemaansa hoitoa korkeiden hintojen takia. Kunnat voivat ehkäistä ongelmia tarjoamalla kohtuuhintaisia eläinlääkäripalveluja myös päivystysaikaan.
Löytöeläinten talteenottopaikkoihin päätyy Suomessa noin 10 000 eläintä vuodessa. Kunnilla on lain mukaan velvollisuus huolehtia irrallaan tavattujen koirien, kissojen ja muiden pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten hoidosta 15 päivän ajan. Suomen noin 200 virallisesta löytöeläintalosta noin 20 on kuntien tai eläinsuojeluyhdistysten hoidossa. Suurin osa on voittoa tavoittelevia yrityksiä.
Usein ongelmaksi muodostuu se, että löytöeläinten talteenottopaikka on avoinna vain tiettyinä aikoina. Pahimmillaan se johtaa siihen, ettei löytöeläintä oteta talteen, vaan jätetään heitteille. Löytöeläinten tuonti talteenottopaikkaan päivystysaikana olisi mahdollista järjestää esimerkiksi niin, että poliisilla olisi pääsy erilliseen eläinten jättöhuoneeseen, jolloin paikalla ei tarvitse aina olla päivystävää henkilökuntaa. Kuntien tulisikin järjestää löytöeläimille ympärivuorokautinen talteenottomahdollisuus.
4. Eläinten hyvinvoinnin valvonta
On eläinten hyvinvoinnin kannalta ensiarvoisen tärkeää, että eläinsuojeluvalvonnan resurssit kunnissa taataan niin, että kaikki tarvittavat eläinsuojelutarkastukset saadaan toteutettua kaikissa eläinryhmissä. Riittävä ja tehokas eläinten hyvinvoinnin valvonta myös lisää eläinten pitäjien välistä tasa-arvoa sekä yhteiskunnan luottamusta järjestelmään.
Eläinsuojelutyötä tekevät valvontaeläinlääkärit tekevät eläinten hyvinvoinnin tarkastuksia ihmisten kodeissa ja tuotantoeläintiloilla puutteellisin resurssein. Valvontaeläinlääkärit tekevät työtä valtavan paineen alla. Työ on myös vaarallista, sillä eläinlääkärit kohtaavat työssään uhkatilanteita ja väkivaltaa. Työturvallisuuden ja valvontaeläinlääkäreiden jaksamisen tukemiseksi eläinten hyvinvoinnin valvonnassa tulee mahdollistaa parityöskentely, jossa valvontaeläinlääkärin apuna tarkastuksilla on toinen asiantunteva henkilö. Parityöskentely lisää viranomaisen havaintojen todistusvoimaa, parantaa tarkastuksen kohteena olevan henkilön oikeusturvaa sekä lisää valvonnan tehokkuutta.
Valvontaeläinlääkärit ovat kuntien palkkalistoilla, mutta valtio korvaa kunnille eläintautien ja eläinten hyvinvoinnin valvonnan kustannuksia. Kuntien tulee varmistaa, että eläinten hyvinvointilain noudattamista valvotaan tehokkaasti ja eläinsuojeluongelmiin sekä lain rikkomisiin puututaan nopeasti ja eläinten etua edistäen. Viranomaisille onkin turvattava riittävät resurssit puuttua eläinten hyvinvoinnin laiminlyönteihin.
Sitoumuksen kirjoittanet kuntavaaliehdokkaat:
Akaa
Ninni Pehkonen, Vihreät
Kangasala
Petra Aalto, Vihreät
Lempäälä
Birgit Backlund-Palander, Vihreät
Kaisu Keisala-Kaseja, Lempäälä
Raine Mäkelä, Vasemmistoliitto
Meeri Silén, Kokoomus
Nokia
Jaakko Perttunen, Eläinoikeuspuolue
Riikka Vaahtera, Vihreät
Parkano
Anne-Mari Kuusisalo, SDP
Pirkkala
Senni Almusa, Vasemmistoliitto
Tampere
Katariina Aakus, Vasemmistoliitto
Aila Dündar-Järvinen, Kokoomus
Olga Haapa-aho, Vihreät
Salla Heikkinen, Vihreät
Wilhelmiina Hölttä, Vasemmistoliitto
Vili Antero Jousi, Vasemmistoliitto
Laura Korhonen, Vasemmistoliitto
Jenna Korva, Vasemmistoliitto
Tero Koski, SDP
Pirkko Lindberg, SDP
Jutta Luhtinen, Vasemmistoliitto
Lila Lähde, Eläinoikeuspuolue
Juuso-Matias Maijanen, Vasemmistoliitto
Oskari Mehtätalo, Vihreät
Kapa Monola-Lemière, Eläinoikeuspuolue
Marjo Niemenmaa, SDP
Riikka Pöntinen, Vasemmistoliitto
Arttu Rintanen, Kokoomus
Inna Rokosa, SDP
Helena Rängman, Vihreät
Julia Sangervo, Vihreät
Jenni Spännäri, Vihreät
Iia-Elisabeth Suomi, Vihreät
Tino Taam-Katajisto, Vasemmistoliitto
Annika Tuoresjärvi, Vihreät
Jessica Tuovinen, Vasemmistoliitto
Oras Tynkkynen, Vihreät
Jenny Vaara, SDP
Pia Viitanen, SDP
Katja Vänni, Vasemmistoliitto
Laura Vänskä, Vihreät
Urjala
Anne Määttänen, Vihreät
Jyrki Salmi, Vihreät
Valkeakoski
Minna Hölttä, Vihreät
Vesilahti
Susanna Suonimi, Vihreät
Ylöjärvi
Jussi-Pekka Ahonen, SDP
Johanna Airikka, Vasemmistoliitto
Minna Hokkanen, Vasemmistoliitto
Aki Leppänen, Vasemmistoliitto
Sitoumuksen kirjoittaneet aluevaaliehdokkaat:
Katariina Aakus, Vasemmistoliitto
Petra Aalto, Vihreät
Jussi-Pekka Ahonen, SDP
Aila Dündar-Järvinen, Kokoomus
Olga Haapa-aho, Vihreät
Minna Hölttä, Vihreät
Wilhelmiina Hölttä, Vasemmistoliitto
Vili Antero Jousi, Vasemmistoliitto
Kaisu Keisala-Kaseja, Vihreät
Jenni Kiiskinen, Vihreät
Laura Korhonen, Vasemmistoliitto
Jenna Korva, Vasemmistoliitto
Sirpa Laitinen, Kristillisdemokraatit
Aki Leppänen, Vasemmistoliitto
Lila Lähde, Eläinoikeuspuolue
Juuso-Matias Maijanen, Vasemmistoliitto
Oskari Mehtätalo, Vihreät
Kapa Monola-Lemière, Eläinoikeuspuolue
Marjo Niemenmaa, SDP
Ninni Pehkonen, Vihreät
Jaakko Perttunen, Eläinoikeuspuolue
Riikka Pöntinen, Vasemmistoliitto
Arttu Rintanen, Kokoomus
Inna Rokosa, SDP
Julia Sangervo, Vihreät
Meeri Silén, Kokoomus
Iia-Elisabeth Suomi, Vihreät
Susanna Suoniemi, Vihreät
Tino Taam-Katajisto, Vasemmistoliitto
Annika Tuoresjärvi, Vihreät
Jessica Tuovinen, Vasemmistoliitto
Anu Viitala, Kokoomus
Katja Vänni, Vasemmistoliitto