Mitä pitää tehdä, jos törmää yksin jätettyyn poikaseen tai loukkaantuneeseen luonnoneläimeen? Tutustu ohjeisiin, niin tiedät miten toimia eri tilanteissa.
Jos tarvitset neuvoja, voit virka-aikaan voit yhteyttä kunnan eläinlääkäriin. Muina aikoina akuuteissa tilanteissa (loukkaantunut eläin) voit ottaa yhteyttä hätäkeskukseen.
PESUn luonnonvaraisneuvonnan tavoitat numerosta 045 221 7940 arkisin klo 18-20. Muina aikoina voit laittaa sähköpostia. Sähköpostitse tavoitat meidät osoitteesta Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..
Katso kaikki yhteystiedot tämän artikkelin lopusta
Poikaset on yleensä syytä jättää rauhaan
Kevään ja kesän tullen orvoiksi luullut luonnonvaraisten eläinten poikaset huolestuttavat eläinten ystäviä. On kuitenkin tavallista etteivät emot vietä koko aikaa poikastensa vieressä, eikä poikasilla ole hätää, kun niiden annetaan olla rauhassa. Jos löydät luonnonvaraisen eläimen poikasen, älä koske eläimeen tai ota sitä mukaasi turhaan ellet ole täysin varma, että eläimen emo on kuollut tai loukkaantunut!
Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys haluaa muistuttaa, että luonnonvaraiset eläimet poikasineen tulee jättää rauhaan. Nyrkkisääntö on, ettei eläintä saa koskea tai mennä siirtämään. Emo on yleensä lähellä ja tarkkailee jälkikasvuaan. Linnut saattavat viipyä ruoanhakumatkalla useamman tunnin. Yksinäisen linnunpoikasen tilannetta pitää seurata pitempään, sillä usein vanhemmat ovat lähistöllä. Esimerkiksi ikkunaa päin lentänyt lintu on saattanut saada lievän aivotärähdyksen, joka voi parantua, kun se saa levätä hetken suojassa rauhaisassa paikassa.
Pupun- ja oravanpoikaset voivat olla todella pieniä ja vastustamattoman söpöjä, mutta niihin ei saa koskea elleivät ne ole välittömässä vaarassa. Oravanpoikasen emo saattaa pelätä tulla paikalle, jos lähistöllä on ihmisiä. Paras tapa on seurata tilannetta ja ellei emoa näy noin puolen tunnin kuluessa, kannattaa neuvoa kysyä eläinsuojeluneuvojilta tai luonnonvaraishoitajilta, jotka ovat erikoistuneet luonnonvaraisiin eläimiin. Jos poikanen on eksynyt selvästi vaaralliseen paikkaan, kuten autotielle, sen voi siirtää turvallisempaan paikkaan lähettyville. Vältä kuitenkin eläimen turhaa käsittelyä, eläimiin koskettaessa on hyvä käyttää hansikkaita tai vaikka sammaletta tai isoja kasvin lehtiä.
Loukkaantunutta eläintä pitää auttaa
Kesäisin varsinkin nuoren siilin uhkana on monilta pihoilta löytyvä nurmikkotrimmeri. Trimmeri saattaa osua aiheuttaen pahaa vahinkoa varsinkin pesäpaikattomiin siilinuorukaisiin, jotka lymyilevät ruohikossa. Apua tarvitsee eläin, jolla havaitaan mm.
- vertavuotava haavamurtuma
- joka liikkuu huonosti,kouristelee makaa kyljellään tai on tajuton
- joka on sotkeutunut siimaan, uistimeen, marjaverkkoon tai tahriutunut esim. öljyyn
- joka on jäänyt kiinni johonkin tai loukkuun rappukäytävään, ajoneuvoon, parvekkeelle, sadevesikaivoon tmv.
- vieroittamaton poikanen, jonka emo on kuollut
- poikanen, joka on vielä karvaton, höyhenpeitteetön tai jonka silmät eivät ole vielä auenneet
- poikanen, joka on märkä ja kylmä.
Yhdistyksemme toivoo, että ihmiset jakavat tietoa eteenpäin - myös lapsille, jotta kaikki tietäisivät, mitä tehdä, kun kohtaavat luonnonvaraisen eläimen poikasen tai loukkaantuneen luonnonvaraisen.
Ilmoita havainnosta tai kysy neuvoja
Jos luonnonvarainen eläin on loukkaantunut, voit ottaa yhteyttä kaupungin eläinlääkäriin tai poliisiin tai eläinsuojeluneuvojaan. Pirkanmaan alueella Tampereen kaupungin eläinlääkäri Lielahdessa antaa tarvittaessa luonnonvaraiselle eläimelle ensiapua maksutta. Jos eläin on kuntoutettavissa sille tulisi olla jatkohoitopaikka valmiina, joten ota yhteyttä eläinsuojeluyhdistykseen tai eläinsuojeluneuvojaan. Tampereen kaupungin eläinlääkärille voi viedä luonnonvaraisen loukkaantuneen myös lopetettavaksi.
Tampereen kaupungin eläinlääkäri: Turvesuonkatu 15, Tampere, puh. 03 56544780. Varmista soittamalla, milloin eläinlääkäri on vastaanotolla.
PESUn luonnonvaraisneuvonnan tavoitat numerosta 045 221 7940 klo 18-20. Muina aikoina voit laittaa WhatsApp-viestiä tai sähköpostia. Sähköpostitse tavoitat meidät osoitteesta Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..
Kaikki alueen SEYn eläinsuojeluneuvojat tarjoavat neuvontaa myös luonnonvaraisia eläimiä koskevissa tilanteissa. Tarvittaessa he voivat ohjata asian edelleen luonnonvaraisia hoitaville tahoille.