Viennan ja Nizzan kuulumisia meille kirjoitteli Jenna. Kirjoitus on julkaistu alun perin 2.6.2019.

Muutettuani isompaan asuntoon yhdessä poikaystäväni kanssa vuonna 2015 tuli viimeinkin mahdollisuus adoptoida ensimmäinen kissani! En siis tietoisesti lähtenyt etsimään FIV-positiivista kissaa, vaan kriteerini olivat simppelit: aikuinen kissa, joka sopisi ainoaksi kissaksi. Nämä kriteerit täytti Vienna , PESUn sivuilla superkehrääjäksi kuvailtu katti. Kuvauksessa ilmaistiin myös selkeästi, että Vienna oli FIV-positiivinen, eli kantoi kissojen immuunikatovirusta.

Vienna.

 

Ensimmäistä kissaa adoptoidessani en tiennyt mikä FIV oli. Tutustuin FIViin PESUn sivujen tarjoamalla lyhyellä tietopaketilla, ja tutkin asiaa lisää itsenäisesti. FIV on kissan immuunikatovirus, joka ei tartu kuin toisiin kissoihin esimerkiksi syljen kautta kissojen tapellessa tai paritellessa. Tauti on edelleen melko tuntematon, ja esimerkiksi Suomesta ei ole saatavilla tarkkoja tilastoja kuinka laajalle FIV on levinnyt. Tartunta on usein huomaamaton, ja paljastuu vain eläinlääkärissä tehdyllä testillä. 

Mietin Viennan adoptoimista pitkään. FIV-positiivisuus ei minua sinänsä huolettanut, mutta kukaan perheestäni tai ystäväpiiristäni ei ollut taudista tietoinen.  Jouduin siis luottamaan täysin löytämääni tietoon. Lopulta päädyin pohdinnoissani  lopputulemaan, joka pitää edelleen.  Jos adoptoisin kissan vaikkapa marketin seinällä olevan ilmoituksen perusteella, en mitenkään voisi tietää onko kissani FIVin kantaja. FIV-testi ei ole pakollinen, joten saattaisin jopa pitää FIV-kissaa tietämättäni.  Immuunikato pitää tietysti ottaa vakavasti, mutta valitettavasti mikään ei takaa että FIV-negatiivinenkaan kissa pysyisi terveenä elämänsä loppuun asti. Kissan terveyttä voidaan ylläpitää ja sairauksia ehkäistä, mutta elämä on arvaamaton. Halusin siis antaa Viennalle mahdollisuuden!

Vienna ja omistajansa.

 

Vienna on meillä jo asunut useamman vuoden, ja on jo saanut seuraksi toisen FIV-positiivisen kissan, Nizzan! Kissat eivät päällisin puolin eroa muista kissoista mitenkään. Ruoan pitää olla markettiruokaa laadukkaampaa, jotta ravintoon kuuluu enemmän lihaa kuin viljaa, ja sairauksiin ja muihin poikkeavuuksiin pitää reagoida nopeasti. Kaikki nämä ovat asioita joista myös FIV-negatiivinen kissa hyötyy hurjasti. Arkemme ei siis tunnu vaivalloiselta tai poikkeukselliselta. Välillä rokotukset ja madotukset saattavat mietityttää, mutta onneksi Facebookissa on epävirallinen FIV-positiivisten kissojen tukiryhmä nimellä "FIV-kissalle koti", josta uskoisin saavani tukea ja tietoa tarvittaessa. Ilokseni sain myös huomata että jopa Instagramissa on vahva FIV-kissayhteisö. Lisäksi yksi internetin tunnetuimmista kissoista Marmalade on FIV-positiivinen! 

Ystävykset Vienna ja Nizza.

 

Toki FIV-positiivisuus aiheuttaa välillä päänvaivaa. En esimerkiksi voi viedä kissojani hoitoon talouteen, jossa asuu FIV-negatiivisia kissoja.  FIV ei  välttämättä tartu rauhallisten kissojen kesken, mutta tartuntariskiä pitää silti välttää. Myös FIV-tartunnan loppuvaiheeseen kuuluva terminaalivaihe mietityttää; siihen kissa menehtyy.  FIV-kissoja kuolee kuitenkin enemmän muihin syihin (kuten vaikkapa lopetuspiikkiin) kuin sairauksiin. FIV-positiiviset kissat saattavat hyvin elää yhtä pitkään kuin muutkin kissat. FIV-kissan omistajalta  vaaditaan kuitenkin valppautta  huomata muutoksia kissan terveydentilassa; tällöin ongelmiin voidaan puuttua ajoissa. Kissan pitäminen sisäkissana pienentää riskiä sairastua haitallisiin sairauksiin.

Vienna ja Nizza tutustumassa.

 

Vienna on pian ollut meillä neljä vuotta, ja Nizza kaksi. Molemmista on kuoriutunut esiin mitä huomionkipeimpiä kissoja! Päivä alkaa yhteisellä aamupalalla, päivät ovat täynnä leikkiä ja päiväunia, ja lopulta nukahdamme koko perhe yhdessä sängylle. FIV ei  näy arjessa tai pyöri mielessä kun kaikki kissanhoidon palikat ovat paikoillaan. Leikitän ja lellin kissojani ihan yhtä huolettomasti kuin "tavallista" kissaa. Päivääkään en ole katunut, että adoptoin juuri nämä kissayksilöt! Olen iloinen että olen voinut kissojeni kautta saada tietoa FIVistä, ja myös jakaa tietoa eteenpäin muille kissanomistajille.  

Tiedossa oleva FIV-tartunta  huonontaa kissan mahdollisuuksia saada koti, sillä tietoa on vähän, ja väärinkäsityksiä on sitäkin enemmän. Toisaalta se oli minun onneni, sillä sain kaksi todella ihmisrakasta kissaa ilman kilpailua muiden halukkaiden adoptoijien kanssa. En voi kuitenkaan adoptoida jokaista FIV-kissaa, ja moni on vielä koditon. Mikäli olet siis hankkimassa ensimmäistä kissaa, anna myös FIV-positiiviselle kissalle mahdollisuus! Immuunikato ja FIV kuulostavat korvaan ihan karmealta, mutta se ei ole koko totuus. Lopulta tärkeintä on vain halu pitää kissastaan hyvää huolta.

Vienna.

***

Viennan ja Nizzan arkea voi seurata Instagramissa!
Video Nizzan ja Viennan ensikohtaamisesta
PESUn tietopaketti FIVistä
Eläinsuojeluyhdistys Dewin tietopostaus FIVistä

***

Blogissa PESU ry:n koordinaattorit ja muut aktiivitoimijat kertovat arjestaan eläinsuojelun parissa.